Kemik ve eklemleri içeren infeksiyonlardır. Ayrıca bu infeksiyonlar içine yapılan ortopedik girişimler sonrası (protez uygulanması veya kırık tedavisi sırasında uygulanan yabancı cisimler vb.) oluşan infeksiyonlar da girer. Ana başlılar olarak şunlar sayılabilir.

  • Osteomyelit
  • Vertebral Osteomyelit – Spodilodiskit
  • Septik Artrit
  • Protez İnfeksiyonları

1. Osteomiyelit

Kemik infeksiyonu demektir. Gelişim mekanizmasına ya da süresine bağlı olarak sınıflandırılır.

Mekanizma

Hematojen

Özellikle çocuklarda sık

Komşuluk

Travma sonrası, proteze bağlı

Vasküler yetmezlik

Diyabetik ayak, periferik damar hastalığı zemininde gelişenler

Süre

Akut

Yeni gelişen osteomyelit. Ödem, püy, vasküler konjesyon, küçük damarlarda tromboz

Kronik

Nüks osteomyelitler.  Geniş iskemi alanları, nekroz ve sekestrum

Akut osteomiyelitler genellikle başlanılan antibiyotiklere iyi yanıt verir ve cerrahi bir girişim yapılmadan tedavi edilebilir. Ancak kronik osteomiyelitlerde oluşan nekrotik (ölü) kemik dokusuna bağlı olarak sadece antibiyotik tedavisi yeterli gelmeyebilir ve bu ölü dokuların cerrahi olarak çıkartılması gerekir. Hem akut hem de kronik osteomiyelitlerde antibiyotik ile tedavi süresi 4 - 6 hafta sürmelidir.

2. Vertebral Osteomiyelit - Spondilodiskit

Omurga kemiklerinde oluşan tedavisi zor bir infeksiyondur. Sinsi başlangıç ve sessiz klinik seyir nedeniyle erken tanısı güçtür. Eğer oluşan infeksiyon nedeniyle sinir iletiminde bozukluklar oluşmuşsa cerrahi girişim gerektirir.

3. Septik Artrit

Eklem infeksiyonudur ve uygun tedavi edilmezse yaşamı tehdit eden infeksiyonlardan biridir. Eklem ağrısı ve ateşi olan her hasta aksi kanıtlanana kadar septik artrit olarak kabul edilmeli ve hızla tedavi başlanmalıdır. Tedavide cerrahi olarak infeksiyonu olan eklemin temizlenmesi ve antibiytik tedavisi birlikte uygulanmalıdır. Eğer bu yapılmazsa 3 hastadan birinde eklem deformasyonu gelişir.

4. Protez İnfeksiyonları

Ortalama yaş arttıkça eklem rahatsızlıkları ve özellikle osteoartrit denilen eklem hastalıkları oranı artmaktadır. Yaşam boyu diz ekleminde osteoartrit gelişme olasılığı %50'dir ve olguların %50'si 55 yaşında tanı almaktadır. Bu da eklem hareketlerinin daha iyi olmasını sağlayan protez kullanımını arttırmıştır. Ancak yapılan her cerrahi girişim gibi protez ameliyatlarının da en önemli komplikasyonu infeksiyondur. Yapılan protez ameliyatının yerine göre infeksiyon riski değişiklik gösterir.

Yapılan proteze göre infeksiyon gelişme riskleri şu şekildedir:

  • Primer kalça protezi: %0,5 – 1
  • Diz protezi: %0,5 – 2
  • Omuz protezi: %0,5 – 1

İlk iki yıl için insidans % 1.5, daha sonra % 0.5 (ortalama ömür boyu % 1-2)

Protez infeksiyonlarının tedavisi uzun süreli antibiyotik tedavisi ile beraber çoğu kez iki aşamalı cerrahi girişimdir. Önce infekte protez çıkartılır ve yerine antibiyotik emdirilmiş maddeler protezin olduğu yere yerleştirilir. Yapılan bu cerrahi sırasında infeksiyon etkenini saptamak için mutlaka örnek alınır ve etkenin duyarlı olduğu antibiyotik bulunarak 4 - 6 haftalık antibiyotik tedavisi uygulanır. İnfeksiyonun tedavi edildiği düşünüldüğünde ikinci ameliyatla antibiyotik emdirilmiş madde eklemden çıkarılarak yeni protez ekleme konulur.